A jelenlegi Agrárminisztérium jogelődje, a Földművelésügyi Minisztérium 28/2017.(V.30.) rendelete alapján minden élelmiszer-vállalkozás számára 2019.01.01-től kötelező az önellenőrzési rendszer felállítása és működtetése, illetve a végrehajtás igazolása.
Az önellenőrzés kiterjed az élelmiszer-vállalkozás működéséhez kapcsolódó, az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszerbiztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomon követéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos tevékenységére, valamint a követelményrendszerben kidolgozott kötelezettségeinek önellenőrzésére is.
A rendelet a kistermelők kivételével minden élelmiszer-vállalkozásra, így az élelmiszergyártókra, a közétkeztetésben tevékenykedő főző- és tálalókonyhákra, a vendéglátókra és a kereskedőkre egyaránt vonatkozik.
A rendelet szerint az élelmiszer-vállalkozásoknak a működésük során a következő feltételeknek kell megfelelniük:
Értékelniük és minősíteniük kell a beszállítókat, valamint megfelelően kezelniük kell a szerződéseket,
Minőségi ellenőrzéseket kell végrehajtaniuk,
A HACCP elvárásainak meg kell felelniük, ennek dokumentációját rendszeresen vezetniük kell,
HACCP helyszíni felülvizsgálaton meg kell felelniük, az ehhez kapcsolódó tanácsadás javaslatait követniük kell és azt be kell építeniük a rendszerbe,
Dokumentáció szerinti belső ellenőrzéseket kell végezniük,
Az élelmiszer minőségével és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos laborvizsgálatokat, higiéniai és késztermék vizsgálatokat kell végezniük,
Diétás ételek készítése esetén allergén teszteket kell végezniük.
Az önellenőrzést dokumentálniuk is kell.
Az önellenőrzési tervnek legalább tartalmaznia kell:
Az önellenőrzési terv által felölelt időszakot,
Az alkalmazott módszert,
Az elvégzett önellenőrzés igazolásának módját,
Az önellenőrzés során készült dokumentumok és az önellenőrzési terv megőrzésének idejét,
Az ellenőrzés tárgyát,
Az ellenőrzött körülményeket,
Az ellenőrzési időpontot vagy gyakoriságot,
Az ellenőrzés, megfigyelés vagy mintavétel pontos helyét,
Az ellenőrzésért és a terv végrehajtásáért felelős személyt.
A gyakorlat azt mutatja, hogy a jelenlegi önellenőrzési tervek egyike sem tartalmazza maradéktalanul a fenti előírt tartalmi elemeket. Bár a hatóságok nem minden esetben ellenőrzik szigorúan az önellenőrzési rendszer meglétét, egy esetleges vizsgálat során elengedhetetlen, hogy a dokumentáció naprakész és hiánytalan legyen.
Az Assist-Trend Kft. segítséget nyújt élelmiszer-vállalkozásának az önellenőrzés folyamatában
Szakértőink segítségével hiányosságok nélkül tudja végezni a szükséges ellenőrzéseket és megfelelő módon vezetni a szükséges dokumentációkat.
Az Assist-Trend Kft. vállalja:
A megfelelő szakértő közvetítésével a HACCP dokumentáció kiegészítését a törvény által előírt és a törvénynek megfelelő kötelező önellenőrzési tervvel.
A terv betartásához szükséges higiéniai vizsgálatok helyszíni elvégzését a tervben dokumentált mérési pontokon.
ATP mérések elvégzését, amelyekkel a takarítás és tisztaság megfelelőségét lehet igazolni.
Mi az ATP mérés és hogyan segíti az önellenőrzést?
Az ATP (adenozin-trifoszfát) mérés egy gyors és megbízható higiéniai ellenőrzési módszer, amely az élő sejtekben jelen lévő ATP molekulát méri. Mivel az ATP gyorsan elbomlik az élő szervezetek elpusztulása után, jelenléte arra utalhat, hogy a tisztítás nem volt megfelelő. A vizsgálat egy speciális műszer, a luminométer segítségével történik, amely a mintavételi pálcán lévő ATP mennyiségét lumineszcencia formájában méri. Ha az ATP szintje meghaladja a határértéket, az arra utal, hogy további tisztításra van szükség. A módszer gyorsan és megbízhatóan alkalmazható élelmiszeripari környezetben, és teljes mértékben illeszkedik a HACCP rendszerbe, így az élelmiszerbiztonság egyik alapvető eszköze.
Mi az előnye, ha tőlünk rendeli meg a szolgáltatást?
Az önellenőrzési tervben rögzített időszakos vizsgálatait szakértő kollégánk a megfelelő időben és a megfelelő mérési pontokon elvégzi, majd dokumentálja.
Ha nem teljes a HACCP dokumentációja, igény esetén segítünk megtalálni a megfelelő szakértőt, aki felülvizsgálja és kiegészíti azt.
A szakértő kollégánk által készített dokumentum megfelelő módon és hiánytalanul tartalmazza az összes, önellenőrzési tervben kötelezőként feltüntetett elemet.
A tisztító- és fertőtlenítőszerek megfelelő tisztítóhatását szakértő kollégánk konduktometriás mérésekkel ellenőrzi és dokumentálja.
Amennyiben a tisztító- és fertőtlenítőszerek konduktometriás mérése nem mutat megfelelő eredményt, kollégánk segítséget nyújt az adagolás megfelelő beállításában.
Munkatársaink a személyzet higiéniai oktatásával segítik a megfelelő tisztítási hatékonyság elérését és a biztonságos munkavégzés folyamatainak kialakítását.
Amennyiben cégünket bízza meg a kötelező ellenőrzés végzésével, szakértő kollégánk a higiéniai mintavételezést és ellenőrzést, oktatást elvégzi az előírt gyakorisággal, majd jegyzőkönyvet készít, amely igazolja az elvégzett tevékenységet az előírásoknak megfelelően.
Ha szeretne bővebb információt szolgáltatásunkról, vagy szeretné azt megrendelni, kérjük, keresse higiéniai szaktanácsadónkat a szakerto@assist-trend.hu elektronikus levélcímen. Kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot, és a helyszín és dokumentáció felmérése után javaslatot és ajánlatot ad.