Veszélyes anyagok a kozmetikumokban

A tudatos fogyasztó ma már  igyekszik elkerülni a káros és mesterséges anyagokat, hosszasan böngészi a cimkéket. Bár egyre több gyártó nagy hangsúlyt fektet a természetes alapanyagok használatára, a kozmetikumok között mégis számos, hagyományos módon készült termék tartalmaz nem kívánatos összetevőket. Mire kell figyelnünk, ha kozmetikumokat, személyi higiéniai termékeket, tisztítószert vásárolunk?  Mit keressünk a címkén: parabén, fenoxiethanol, BHT, szilikon, vazelin, nikkel, GMO – hogy csak a leggyakoribbakról beszéljünk.

A környezettudatosság korában fontos szempont a fogyasztók számára, hogy az általuk használt termékekben minél kevesebb tartósítószer, állati eredetű anyag, mesterségesen előállított vegyület, kőolaj-származék, allergén vagy olyan összetevő legyen, melyről már kimutatták, hogy káros az egészségre.

A szemléletváltás elkezdődött, az igényekre a gyártó és forgalmazó cégeknek válaszolniuk kell: egyre inkább előtérbe kerül a természetes anyagok használata, az állati összetevők elkerülése, a tiszta, környezettudatos termékek gyártása.

Az Assist-Trend Kft. elkötelezett a környezetvédelem mellett, ezen szempontok figyelembevételével választotta szállodai bekészítő termékek forgalmazásában beszállító partnereként a svájci központú  GFL-t. A GFL teljes gyártása Milánó mellett található. A cég nem csak a kozmetikumokat, hanem azok csomagolását is maga gyártja Olaszországban, újrahasznosított és újrahasznosítható alapanyagokból, figyelve rá, hogy ne csak a csomagolás alapanyaga, hanem még a felirat is környezetbarát - szójaolaj alapú tinta - legyen. Termékei a  környezetbarát minősítések - legszigorúbb francia Ecocert Organic, Nordic Ecolabel, FSC vagy EU Ecolabel -    valamelyikével legalább rendelkeznek.  A GFL olaszországi gyárában  jelenleg 38 termékvonalat gyárt, termékei körét az igényeknek megfelelően folyamatosan bővíti. Az Assist-Trend Kft. ősszel 4 termékvonal - Prija, Hopal, Geneva Guild, Neutra – bevezetését kezdte el.

Mi szól leginkább a GFL mellett? 

A GFL termékei elsősorban természetes alapanyagokat tartalmaznak, kerülik a káros, vagy bizonytalan hatású anyagok használatát: termékeikben nem található nikkel, parabén, szilikon, vazelin, BHT, fenoxietanol, nem tartalmaznak génmódosított szervezetekből készült anyagokat és található köztük teljesen vegán termék is. A GFL magas minőségű környezetbarát termékeire az elmúlt 20 évben soha nem volt még bőrirritáció miatt panasz.

Miért is kerülendők a fenti összetevők? - Sorvezető a kozmetikumokban található káros anyagokhoz

 

Allergén fémek

Azok az emberek akik fémallergiával küzdenek, általában a fémékszerek nikkel vagy króm tartalmára reagálnak allergiás tünetekkel. A nikkel  és a króm a két legerősebb allergén a fémek közül. Nem jellemző, hogy a kozmetikai-termék gyártók szánt szándékkal nikkelt tennének a termékeikbe, azonban az alacsony tisztaságú összetevőkből, vagy a gyártás során használt eszközökből mégis kerülhet bele szennyeződés, mely az arra érzékenyeknél bőrpírt, gyulladást, ekcémát, hámlást okozhat a bőrfelületen. Bár törvény által nem szabályozott, egyes gyártók mégis mérik a nikkel-tartalmat az általuk gyártott kozmetikumokban. Ha tehetjük, ilyen kozmetikumot válasszunk. 

Parabén

A parabéneket már 1920-tól használják széles körben élelmiszerek, gyógyszerek, kozmetikumok - arc-, hajápolás, tusfürdő, testápoló, kézkrémek - tartósításra, mert hatékonyan pusztítják el a mikroorganizmusokat és a gombákat. Hosszú ideig teljesen kockázatmentesnek találták az alkalmazásukat, újabb kutatások azonban kimutatták, hogy a szervezetbe bejutva ösztrogénként - nemi hormonként - viselkednek, károsítják a hormonrendszert, növelhetik a nemi fejlődési rendellenességek illetve - pl. dezodorokban használva - a mellrák kockázatát. A parabének bőrrel érintkezve egyes embereknél allergiás tüneteket is okozhatnak, mely gyakori jelenség így érdemes kerülni a parabéneket tartalmazó termékek használatát.  

BHT (E321)

A  BHT (Butil-hidroxi-toluol) tartósító hatású vegyület. Kettős természetű anyag - egyes rákfajták kialakulását gátolja, másokét segíti - így számos országban a használatát betiltották. Bejutva a szervezetbe az emberi zsírszövetben felhalmozódik, terhesség során a magzatba is bekerülhet. A májban, pajzsmirigyben, immunrendszerben okozhat elváltozásokat. Erősen allergén anyag, nagy valószínűséggel allergiát okoz.

Fenoxiethanol

A fenoxiethanolt általában olyan termékekben használják tartósítószerként, ahol nem szeretnének parabént használni. Sajnos a fenoxiethanol sem bizonyítottan ártalmatlan vegyület és bár a természetben is előfordul, mégis általában szintetikusan előállítva keverik kozmetikumokba. Csak az állatokra kifejtett hatása ismert: a szaporodásra és az idegrendszer működésére káros.

Vazelin

A vazelint sok kozmetikum tartalmazza és többet hiszünk róla, mint amit valójában nyújtani tud. A vazelin kőolajból gyártott szintetikus anyag, melyet olcsósága miatt növényi olajok kiváltására használnak a kozmetikumokban. A vazelinnél  bármilyen hidegen sajtolt növényi olaj vagy shea vaj sokkal jobb hatású testápoló tulajdonsággal bír. Nem teszi a bőrt selymessé, csak egy filmréteget képez a bőrön, megakadályozza a bőr lélegzését, tönkreteszi a védekezőképességét. A legtöbb bőrgyulladásnak, allergiának a vazelin áll a hátterében. Alkalmazásához a bőr képes hozzászokni, és minél többet használunk belőle annál többet kíván.

Szilikon

A szilikon tökéletes simítóként ismert a kozmetikumiparban, mert sejtduzzasztó és felületsimító hatása van. Ez a hatás azonban csak illúzió. A szilikon a bőrt egy vékony filmmel bevonja és hermetikusan elzárja. Károsítja a bőr védelmi rendszerét, gátolja a lélegzését, tönkreteszi a természetesen képződő védelmi vonalat. A nemcsak bőr-, hanem hajápoló termékekben is megtalálható szilikon a vízben nem oldódik, tartósan a bőr és haj felületén marad, károsítva azt. Sajnos csak időleges hatása van. Használata után petyhüdtebb lesz a bőr mint előtte volt.

GMO

GMO rövidítés takarja azokat a szervezeteket, melyben a genetikai örökítőanyagot mesterségesen átalakították úgy, ahogy a természetben soha nem fordulhat elő. Mivel az eljárást rohamtempóban fejlesztették ki, nem tudjuk, milyen hatásai lesznek hosszú távon az élőlények genetikájára, szaporodására vagy rákos megbetegedéseire ezért ha lehet, a GMO származékokat tartalmazó kozmetikumokat kerüljük el. 

Mit jelent, ha vegán egy arckrém?

Manapság sok ember elutasítja az állati eredetű termékek használatát és fogyasztását.  Az ilyen típusú fogyasztói igények kielégítésére születtek a vegán kozmetikumok, melyek csak és kizárólag növényi alapanyagokból készülnek és nem tartalmaznak semmiféle állati eredetű származékot.

Egészségünk és szépségünk érdekében tudatos vásárlóként figyeljünk jobban a címkén jelzett veszélyforrásokra. Keressük a természetes alapanyagokból készült kozmetikai termékeket!

 

Keresse szakértőinket a Facebookon is!

Októbertől szakértői Facebook-oldalakat indít az Assist-Trend, melyben szakértő kollégái osztják meg tapasztalataikat, adnak szaktanácsot hetente különböző témákban.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Maximális csillogás báli szezonra! - padozatápolási akció

Ha a rendezvények, bálok, karácsony időszakára csillogó márvány, mészkő, terrakotta felületeket szeretne, olvasson tovább

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Így ne takarítsunk! - Kárt okozó hibák a takarítás során

Sorozatunkban arról írunk, melyek azok a hibák, amelyeket rendszeresen elkövetünk még a professzionális takarítás során is.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

SzÉSzT- Előtérben az új generációk

Az új generációs megoldások és az új generációk kerültek előtérbe az idén, a hetedik alkalommal megrendezett Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozón.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Madártávlat - Trendek és következmények a turizmus digitalizációja kapcsán

Szobapincér-robot és chatbot az ügyfélszolgálaton, eltűnő szakmák - tanulékony szoftverek, mikor és milyen mélységben válik vajon a turisztikai szektor is robotizálttá

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk