Takarítsunk meg a takarítással - Nem mindegy, hogyan koncentrálunk

 

Sorozatunk első évében végigvettük a felületeket, 2018. utolsó hírlevél számunkban pedig a tisztítószerekkel, közelebbről a kémhatás fogalmával kezdtünk el foglalkozni. Körüljártuk, hogy a kémhatás ismerete hogyan segíti mindennapjaink során a megfelelő hatású tisztítószer kiválasztását az adott takarítási feladatra. A sorozat mostani részében a koncentráció fogalmával ismerkedünk meg és néhány példán keresztül megmutatjuk, miért is fontos a koncentráció a megfelelő hígítás a takarítószerek használata során.

Előfordult már, hogy a tisztítószerből egy jó nagy adagot – az ajánlott kupaknyi mennyiség többszörösét - löttyintettünk a vödörbe „legalább tisztább lesz!” felkiáltással?

Tévedtünk.

Azt, hogy mi a vízbe kevert optimális tisztítószer-arány, vagyis mekkora a szer ajánlott koncentrációja a gyártók a gyakorlati használat során végzett tesztekkel határozzák meg. Ez az a koncentráció, mely elég ahhoz, hogy a felületről a leghatékonyabban és legkevésbé költségesen távolítja el az összes eltávolítható szennyeződést, de nem túl sok ahhoz, hogy a felületre odaragadva egy matt tisztítószer-fátyolt - gyakorlatilag új szennyeződés-réteget - képezzen.

Tisztítószerrel ugyanis lehet szennyezni.

Nem megfelelő koncentrációban használva a tisztítószereket, akár szennyezni, vagy  károsítani is lehet a felületet. Amikor egy egyszerű  felmosáskor a kannába löttyintjük a szert, elérhetjük, hogy a padlóról az eredeti szennyeződést feloldva azt részben eltávolítjuk és helyette a felületre felesleges tisztítószert viszünk. Ez aztán megszáradva koszréteget képez. A másik lehetőség, hogy a túlzott koncentrációval megmarjuk és végleg károsítjuk a nem megfelelő hígítású tisztítószerrel a felületet.

Érdemes átszámolni, éves szinten a megfelelő koncentrációban használt, rendesen kimért tisztítószerrel mennyit spórolhatunk. Szép összeg jön ki, ha csak azzal kalkulálunk, hogy minden felmosásnál csak fél dl-rel csökken a kimérés eredményeképpen a szer használata. Még nagyobb lesz a megtakarítás, ha azzal is számolunk, hogy a felület sem károsodik, vagyis akár kétszer tovább is várhatunk a cseréjével.

Figyeljünk a koncentrációra!

A koncentráció az anyagok összetételének jelzésére használt fogalom. A kémiában kifejezi, hogy egy adott oldatban, takarítás esetén például tisztítószeres vízben,  mennyi oldott anyag  (felmosószer) található, vagy ajánlott. A takarítószerek esetében térfogatban (liter, mililiter, deciliter) adják meg az oldandó anyag mennyiségét: ezt a legegyszerűbb mérni és adagolni akár egy mérőpohárral vagy a vegyszer adagolójával. Ha többet szeretne tudni az oldatokról, koncentrációról és azok fajtáiról, olvassa el a Koncentrációról szóló tudásbázis tartalmunkat.

A tisztítószerek nagy része többféle anyag oldata vagy keveréke. Címkéjükön kötelező feltüntetni az összetételt: az alkotórészek pontos nevét és koncentrációját is. Minden tisztítószerhez kötelezően biztosítandó a biztonságtechnikai adatlap és termékleírás mely ezeket az adatokat szintén tartalmazza. Sok tisztítószergyártó vagy forgalmazó nem csak az egyes anyagok, hanem a tisztítószerben található oldott anyag összes  koncentrációját is feltünteti nem csak az adatlapokon, hanem  a címkén, vagy a weboldalon is.

Mire jó ez nekünk?

Nem csak a pH értékéből, hanem a tisztítószerben található anyagok minőségéből és mennyiségéből is következtetni tudunk a tisztítószer hatására és erősségére. Még azon felhasználók számára is segítséget nyújthat az összetétel, akik nem gyakorlottak a kémia világában, hiszen ha sav elnevezéssel- hangyasav, oxálsav, foszforsav, tejsav, citromsav- találkoznak az összetevők közt, az a tisztítószer vízkőoldó, szanitertisztító hatására utalhat.

Attól függően, hogy egy adott tisztítószert milyen feladatra, felületre vagy célra használunk, a tisztítószerek összetétele és az összetevők koncentrációja is változó.

Egy erős vízkőoldó, amelyet makacs vízkőszennyezés eltávolítására vagy alaptakarításra használunk, - mint a Sutter Decalc -  biztosan erősebb, nem természetes eredetű, hanem ásványi savat fog tartalmazni. A napi szennyeződés eltávolítására alkalmas vízkőoldó  -  ilyen a Sutter Zero Ruby - lehet teljesen környezetbarát, természetes anyagokból készülő, gyenge savat kis koncentrációban tartalmazó, nem veszélyes,  a természetben teljesen lebomló termék is.

Míg egy erős lúg, melyet például zsíros, elkoszolódott felületek alaptisztításra használunk, biztosan nem környezetbarát termék, addig a napi általános lúgos hatású felmosók közt találunk kizárólag természetes alapanyagokból készített, teljesen lebomló, nem veszélyes, környezetbarát terméket, mint például a Sutter Zero Apple.

Késztermék használati koncentrációja: a hígítási koncentráció

A tisztítószer-gyártók a felhasználók igényének kielégítése, illetve az adott tisztítószer hatásmechanizmusának optimális kifejtése érdekében gyártanak olyan tisztítószereket is, melyeket nem kell hígítani, hanem azonnali használatra készek. A használatra kész koncentrációjú tisztítószerek kiszerelése vagy szórófejes, vagy kapható hozzá szórófej is. Használatra kész tisztítószerek között vannak ablaktisztító szerek, melyeknél az egyszerű és azonnali használat, fertőtlenítőszerek, melyeknél a fertőtlenítő hatás biztosítása, erős tisztítószerek- melyeknél a veszélyesség, vagy egyéb tisztítószerek, melyeknél a szer egyenletes terülése indokolja a szórófej és a használatra kész oldat késztermékként való értékesítését.

A tisztítószer-gyártók által gyártott professzionális szerek nagyobb része koncentrátum, melyet a használat során hígítani kell.  A tisztítószerek akár többféle ajánlott hígítási koncentrációja minden esetben szerepel a termékre ragasztott címkén, és a termékleírásban is. 

Mi az a hígítási koncentráció? Mire jó? Miért lehet többféle is?

A hígítási koncentráció jelzi, hogy mennyi az a százalékban kifejezett ajánlott mennyiségű tisztítószermennyiség amelyet 1 liter oldatban kell feloldani ahhoz, hogy a kész tisztítószer oldat tisztító hatása  a legmegfelelőbb legyen. 

Általában a napi tisztítószerek ajánlott koncentrációja 1-10 %, míg egy erős szennyeződés feloldására használt szer koncentrációja akár 50-100 % is lehet.  Az előbbi esetben az 1 % azt jelenti, hogy 10 liter tisztítószer-oldatba ( 9,9 l víz és 0,1 l tisztítószer) 1 deciliter! tisztítószert kell önteni az optimális hatás eléréséért, míg egy alaptisztítószer esetén előfordulhat, hogy 50% hígítás esetén a tisztítószert kétszeresére kell hígítani, 100 % esetén pedig hígítás nélkül kell alkalmazni. Természetesen az optimális tisztítószer-arány elvisel kis pontatlanságot, illetve az ajánlott koncentráció a tisztítandó felület minőségétől is függhet, de nem tér el nagyságrendekkel, csak 0,5-1%-kal, amely 10 liter oldat esetében  0,5-1 dl plusz tisztítószer-mennyiséget jelenthet.

Hogyan lehet, hogy előfordulnak olyan szerek, melyeket többféle koncentrációban is használhatunk, és honnan tudjuk, mikor, hova és milyen koncentrációban?

Vannak olyan tisztítószerek, melyek különböző feladatra különböző hígításban alkalmasak.

Sutter Terso  általános tisztítószer napi kézi  takarítás esetén 0,5%-os hígítási koncentrációban, időszakos gépi takarítás esetén 5%-os koncentrációban  használható. A Sutter Cleaner 2000, mely nagy hatású, akár gres felületen is hatékonyan tisztító általános tisztítószer  2%-os koncentrációban használható napi kézi, 10 % időszakos gépi takarításnál. A vízkőoldó Sutter Decalc a felülettől és szennyeződéstől függően 3-5 %-os koncentrációban használható napi kézi, 10-15% időszakos gépi, pl. wellness területek padlóján történő vízkőoldásra.

Az Assist-Trend Kft. munkatársainak nagy gyakorlata van a különböző felületek hozzáértő tisztításában. Kérésükre szakértő kollégáink elvégzik a létesítmény teljes higiéniai, takarítási elemzését, és az eredmények birtokában egy részletes, helyspecifikus takarítási metódust dolgoznak ki. Igény esetén betanítják a helyes takarítási folyamatokat a dolgozóknak, és időszakonként akár ellenőrzik is azt.

Kérjük, higiéniai, takarítási kérdéseivel keresse kollégáinkat a szakerto@assist-trend.hu e-mail címen.

Az Assist-Trend „Takarítsunk meg a takarítással!” sorozatában rendszeresen osztunk meg tippeket és trükköket arról, hogyan lehet okos módszerekkel jól takarítani és  spórolni.

 

 

 

 

 

 

Takarítsunk meg a takarítással!- Hol takarítsunk?

Az okos takarítás a jó kérdésekkel kezdődik, vagyis annak megfelelő és alapos megvizsgálásával, hol és mit takarítunk – csak ez után határozhatjuk meg, hogy milyen módszerrel.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! - Hol takarítsunk? - 2

A szennyeződés az épületen belül

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Mivel takarítsunk?

A tisztítás alapja, avagy hogyan hat a kémhatás?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Műanyag evőeszközök - Közel a vég!

Két éve van az európai éttermeknek átállni a műanyag evőeszközökről és tányérokról újrahasznosítható termékre, de leginkább mosogatásra az EU kormányai által elfogadott korlátozás szabályai szerint.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Legyünk rugalmasak!

A legismertebb rugalmas padlók tulajdonságai

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Ne csak a padlót mossa! - A láthatatlan tisztítás

A beltéri levegő ötször annyi szennyeződést tartalmazhat, mint a kültéri, a beltéri levegő tisztítására mégsem helyezünk elegendő hangsúlyt, pedig közérzetünket egészségünket és munkahatékonyságunkat is növeli a tiszta levegő.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! – Ideje másképp gondolni a betonra!

kőfelületek tisztítása- agglomerátumok, természetes anyagok keverékéből álló padlóburkolatok

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Mínuszban gondoljon a nyárra!

Nem árt időben elkezdeni a nyári szezon tervezését- bővítse használható helyiségei számát pergolával kiegészített terasszal.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Összefogott az Assist-Trend és a Bábolna Bio

Az összefogás értelmében az Assist-Trend Kft. ezentúl az ügyfeleinek a Bábolna Bio Kártevőirtó Szolgáltató Kft. szolgáltatásait is kínálja.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Madártávlat - Új szakmai sorozat

Szakmai segítség madártávlatból, új nézőpontból Mártonné Máthé Kinga tollából

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! - Ej mi a kő!

Hogyan takarítsunk különböző felületeket című sorozatunk természetes kövekről szóló első része a legismertebb természetes kőfelületekről, a márványról, mészkőről és gránitról szól.

 
Ballabás Judit -

Ballabás Judit

Műanyag evőeszközök: készüljön a változásra!

2021-től betiltaná az egyszer használatos műanyag eszközök, így poharak, tányérok, az evőeszközök és szívószálak forgalmazását.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - A felületek törődést igényelnek

Fából készült melegburkolatok fajtái és helyes tisztításuk módja

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - a szőnyegválasztás titkai

Milyen tulajdonságai vannak a különböző szőnyegeknek és hogyan válasszuk őket, hogy ne csak a takarítására, hanem a szépségére és kényelmére is fókuszálhassunk.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg milliókat a takarítással!

Ha tavasz, akkor nagytakarítás – Okostakarítással már egy kisebb szállodában vagy irodaházban is milliókat spórolhatunk meg.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk