Takarítsunk meg a takarítással - Mivel takarítsunk?

 

Takarítsunk meg takarítással sorozatunkban eddig végig vettük az épület és a burkolatok tulajdonságai miként határozzák meg a választható takarítási, tisztítási módszereket. Érintettük ugyan a tisztítási módokat és szereket, de nem adtunk átfogó ismereteket azok általános használatára – holott az okos takarításhoz nem csak azt kell tudni, hol és mit takarítunk, de tisztában kell lenni azzal is: mivel dolgozunk. Sorozatunk folytatásában a tisztítószerekkel és takarítóeszközökkel ismerkedünk meg. A sorozat végén nem lesz nehéz eldönteni, hogy egy adott felületen megtapadt szennyeződésre milyen szert alkalmazzunk és azt milyen eszközökkel tisztíthatjuk.

Sokan tudják, hogy a Cola alkalmas a WC tisztítására és azt is, hogy a hamuval jól tisztítható a kandalló üvege, de azt nem tudják, ezeknek a hatásoknak mi köze van a kémhatáshoz. A kémhatás minden tisztítás alapja – ahhoz, hogy megértsük a tisztítási folyamatokat szükség van arra, hogy tisztában legyünk a jelentésével. Általában az mindenkinek egyértelmű, hogy a savanyú káposzta leve és az ecetsav sav, de azt kevesen tudják, hogy a napi használatú szappan, tusfürdő lúg. És ugyan gyakorlati tapasztalata szinte mindenkinek van a sav és a lúg hatásáról, azt, hogy hogyan kapcsolódik mindez a kémhatás fogalomhoz csak azok tudják, akik behatóbban tanulmányozták a kémiát

A kémhatás mérőszáma a pH, amelynek értéke 0-14-ig terjed, melyet minden tisztítószer csomagolásán feltüntetnek a gyártók.  A középső érték, a pH7 jelzi a semleges kémhatást. Semleges a kémhatása pl. a desztillált víznek.  

A pH 0-7 értéke közt  találhatóak a különböző erősségű savak. Minél közelebb van a pH-értékük a 7 semleges értékéhez, annál gyengébb savak és annál kevésbé károsítóak. Míg az emésztés munkájához szükséges a  gyomorban a pH 1-es erős sav a sósav dolgozik,  azt kevesen tudják, hogy a kávé, tea, sőt az ásványvíz is savas, sőt, bőrünk savas kémhatása az amely biztosítja bőrünk hatásos védelmét a kórokozók ellen.

Lúgoknak nevezzük azokat az anyagokat, melyeknek a pH értéke a 7-14 tartományban mozog.   A legerősebb lúgok pH-ja 14. Ilyen lúg a nátronlúg (NAOH). Az erős lúgok különösen veszélyes anyagok, melyek hígítatlanul, védőfelszerelés nélkül használva perceken belül komoly égési sebeket okozhatnak az ember bőrén, hiszen gyorsan feloldják azt.

Ha többet szeretne tudni a pH fogalmáról és kimutatásáról, kérjük olvassa el   a Kémhatás c. tudásbázis-tartalmunkat.

Miért is fontos számunkra a pH a tisztításkor?

A savak a meszes lerakódásokkal reagálnak és oldják azt fel, ilyen lerakódás a vízkő, cemetfátyol, amelyet a fürdőszobában, vagy közvetlenül az építkezés során a festés után találunk és takarítás során ha megfelelő szert használunk akkor el is távolítjuk.

A lúgok hatásosan bánnak el a konyhai szerves, zsíros szennyeződésekkel, a lefolyó makacs dugulásaival, minden olyan szennyeződéssel amelyben legfőképp szerves anyag van, ezen kívül fontos szerepük van a makacs lerakódások eltávolításában.

A savakon és lúgokon kívül beszélnünk kell még a felületaktív anyagokról, a tenzidekről, melyek különleges helyet foglalnak el a tisztítószerek közt. Ilyen felületaktív anyag a szappan. A felületaktív anyagok nem oldással távolítják el a szennyeződéseket, hanem egészen  furcsa módon emulgeálással.

A felületaktív anyagok speciális felépítésüknek megfelelően egy vízoldékony és egy víztaszító részből állnak. A tenzidek képesek arra, hogy a vízben a zsíros szennyeződésből pici alkotórészeket leszakítva azt nem oldva de mégis a vízzel elegyítve, a szennyeződést a felszínről eltávolítsák és a vízben lebegővé tegyék. A felületaktív anyagok a tisztítószerek nagy részében jelen vannak és segítik a tisztítás folyamatát.

Hogyan használhatjuk ezt a tudást a mindennapjainkban?

Már tudjuk, hogy az 1-7 pH-jú tisztítószerek a vízkőoldásra hatásosak, így a tisztítószerek közül ki tudjuk választani a számunkra szükséges és megfelelő vízkőoldó tisztítószert.

Ha tudjuk, hogy a vízkő amit tisztítanunk kell, csak napi lerakódású, akkor elég akár egy környezetbarát, enyhén savas, például citromsavat tartalmazó napi vízkőoldót vásárolnunk, ahelyett, hogy erős savat feleslegesen használnánk.

Ha tudjuk, hogy a lúgos tisztítószerek alkalmasak a zsírok tisztítására, akkor figyelemmel lehetünk arra, hogy erős és letapadt szerves vagy zsíros szennyeződés esetén erősebben lúgos, enyhe szennyeződésnél pedig környezetbarát enyhe lúgos tisztítószerrel takarítsunk. 

Természetesen a dolgok sosem ennyire egyszerűek és átláthatóak, nem véletlen, hogy a takarítás szakértelmet és tudást  igényel, hiszen nem csak a tisztítószerek pH-ját kell tisztításnál figyelembe vennünk, hanem a takarítószerek hígítási arányait, a felületek tulajdonságait és a tisztításhoz használt eszközök sajátosságait is, ha nem ezt tesszük, felületeink károsodhatnak. Nem használhatunk például savérzékeny márvány felületre savas tisztítószert, linóleumra erős lúgot sőt, a fürdőszoba tisztításánál nem csak a burkolatok hanem a felszerelt csapok és egyéb kellékek anyagát is figyelembe kell vennünk  a tisztítószer választásánál ahhoz, hogy mindent károsodás nélkül hatásosan tisztíthassunk. 

Hogy mi is az a koncentráció és miért fontos rá figyelni, arról a sorozat következő részében írunk.

Az Assist-Trend Kft. munkatársainak nagy gyakorlata van a különböző felületek hozzáértő tisztításában. Kérésükre szakértő kollégáink elvégzik a létesítmény teljes higiéniai, takarítási elemzését, és az eredmények birtokában egy részletes, helyspecifikus takarítási metódust dolgoznak ki. Igény esetén betanítják a helyes takarítási folyamatokat a dolgozóknak, és időszakonként akár ellenőrizik is azt.

Kérjük, higiéniai, takarítási kérdéseivel keresse kollégáinkat a szakerto@assist-trend.hu e-mail címen.

Az Assist-Trend „Takarítsunk meg a takarítással!” sorozatában rendszeresen osztunk meg tippeket és trükköket arról, hogyan lehet okos módszerekkel spórolni

Takarítsunk meg a takarítással!- Hol takarítsunk?

Az okos takarítás a jó kérdésekkel kezdődik, vagyis annak megfelelő és alapos megvizsgálásával, hol és mit takarítunk – csak ez után határozhatjuk meg, hogy milyen módszerrel.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Rólunk mondják

Partnervélemények cégünkről

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! – Ideje másképp gondolni a betonra!

kőfelületek tisztítása- agglomerátumok, természetes anyagok keverékéből álló padlóburkolatok

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - a szőnyegválasztás titkai

Milyen tulajdonságai vannak a különböző szőnyegeknek és hogyan válasszuk őket, hogy ne csak a takarítására, hanem a szépségére és kényelmére is fókuszálhassunk.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Level up together

A 2018-as év Assist-Trend szemmel

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Legyen kész terve! Januártól önellenőrzés!

Januártól minden élelmiszer-vállalkozásnak kötelező önellenőrzést tartania a Földművelésügyi Minisztérium 28/2017.(V.30.) rendelete alapján

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Legyünk rugalmasak!

A legismertebb rugalmas padlók tulajdonságai

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! - Ej mi a kő!

Hogyan takarítsunk különböző felületeket című sorozatunk természetes kövekről szóló első része a legismertebb természetes kőfelületekről, a márványról, mészkőről és gránitról szól.

 
Ballabás Judit -

Ballabás Judit

Takarítsunk meg a takarítással! - Hol takarítsunk? - 2

A szennyeződés az épületen belül

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg milliókat a takarítással!

Ha tavasz, akkor nagytakarítás – Okostakarítással már egy kisebb szállodában vagy irodaházban is milliókat spórolhatunk meg.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk