Mosogatógépek meghibásodásának okai és megelőzésük

Szervizes kollégáink nap-mint nap segítik a konyhák munkáját a mosogatógépek problémáinak megoldásával. Sok esetben viszont megelőzhetőek lennének ezek a meghibásodások, ezáltal nem csökkenne a mosogatás hatékonysága, nem lenne kockáztatva a higiénia.

Mik is ezek a problémák és hogyan lehetne megelőzni őket?

Számtalanszor halljuk, hogy nem mosogat hatékonyan a gép, nem jó a vegyszer, stb. Ennek több oka is lehet.

  • A vegyszerfelszívó cső sérülhet, eltömődhet, amennyiben felcserélik a savas kémhatású öblítő és a lúgos kémhatású mosogatószert. Minden vegyszeres/munkavédelmi oktatás alapvető kulcsmondata, hogy „SAVAS ÉS LÚGOS VEGYSZERT NEM KEVERÜNK ÖSSZE”. Miért? Mérgező gázok kíséretében, kicsapódik a vegyszer, ezáltal eltömíti a felszívó csövet, megakadályozva a további adagolást.
  • A fúvókák is eltömődhetnek, akár vízkőkiválás következtében, akár szennyeződések által. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a mosogatógépünk rendszeres tisztítása, vízkőmentesítése elengedhetetlen, a gép élettartama növelhető általa.
  • A mosogató karok is ugyanilyen módon szennyeződhetnek, takarításuk szintén elengedhetetlen.
  • Nem megfelelő „moslékolás” esetén az ételmaradványok bekerülnek a gépbe, mely terheli a mosogató oldatot, ami ezáltal hamarabb „kifárad”, a mosogatás ezután már „gulyáslevesben” folytatódik. A legtöbb gép folyamatos, vegyszeradagolásra van állítva és nem érzékeli a vegyszer koncentráció csökkenését, ezért a helytelen előkészítéssel nagymértékben le tudjuk csökkenteni a mosogatás hatékonyságát.
  • Habzik a mosogatógép. Ez abban az esetben fordul elő, amikor az előmosogatást még kézi mosogatószerrel is megspékelik. A kézi mosogatószerrel szembeni alapvető elvárás, hogy habozzon, hiszen a habzás mértékéből látszik, hogy hatékony-e még az oldatunk. Ezzel szemben a gépi mosogatószerek fékezett habzásúak, de a megfelelő körülmények között elegendőek a mosogatáshoz, így nincs szükség kézi mosogatószerre!
  • Foltos marad a tányér. Ez előfordulhat amiatt is, hogy az előmosogatást nem langyos, ill. hideg vízben végzik, hanem forró vízzel öblítenek. A magas hőmérsékleten kicsapódó fehérje ráéget a tányérokra, ami már nem eltávolítható a mosogatással. Az edényeink pedig úgy néznek ki mosogatás után, mintha vízkőkiválás lenne rajtuk.
  • Az edények szakosítatlan, nem előírás szerinti behelyezése is okozhat problémákat, hiszen a fúvókák így nem tudják minden oldalról letisztítani az edényeket.

A fentiekből jól látszik, hogy a prevenció lenne a legfontosabb a mosogatás hatékonyságának megőrzése érdekében! A konyhai személyzet folyamatos oktatása elengedhetetlen a mindennapi higiénia fenntartásához!

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk