Madártávlat - Árnyékból a napra és vissza...

Utazás a szebb időjárás reményében?  Csoki-barna utazók és a távolság kérdése

Tévhit, hogy a hazai utazók nagy hányada egész éves utazásai során a távoli utakat keresi. A főszezonban a Balaton mindent visz, ám az évben a magyar  csupán egy-másfél megyényit utazik. Az évente többszöri, jellemzően hosszú hétvégés utazások és a kevés szabad idő miatt szeretünk csütörtök este vagy péntek reggel, maximum 2 órányi autózással megérkezni, pihenni 2-3 napot és gyorsan hazajutni vasárnap este.

A friss statisztikai adatok szerint a kereskedelmi szálláshelyek 2019-es első negyedévi bevétele 6,3 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva és elérte a 91,662 milliárd forintot. Ebből a szállásdíj bevételek 48,869 milliárd forinttal részesedtek és 4,6 százalékkal nőttek, a vendéglátásból eredő bevételek 20,6 százalékkal 25,492 milliárd forintra emelkedtek. A szálláshelyek egyéb bevételei 5,9 százalékkal ugyan visszaestek a tavalyi első negyedéviről, de így is 17,3 milliárd forintot tettek ki. A turizmus, mint iparág tehát töretlenül halad, ha az első negyedévben ilyen trendeket tapasztalunk, afelől nem lehet kétségünk, hogy ez az egész évre is igaz lesz. 

A hazai utazóközönség szokásait már több oldalról megközelítve elemeztük itt a Madártávlat rovatban, két dolgot azonban még nem szögeztünk le, ami akár a fenti számsor megértésében is segítségünkre lehet.

A hazai – és a külföldi - szabadidős utazók zöme a pihenése végén szeret(ne) láthatóan kisimultabban, boldogabban, elégedettebben, napsütötte színűen, egészségesebben visszatérni a mindennapjaiba. Ezért az érzésért pedig - azt gondolnánk - akár nagyon távoli úti célokat is hajlandó kiszemelni.

El kell oszlassam ezt a tévhitet, ugyanis a hazai utazók nagy hányada egész éves utazásai során – tehát nem a főutazásról beszélünk most, hiszen ott pontosan tudjuk, hogy a nyári szezonban a Balaton mindent visz – csupán egy-másfél megyényit utazik. Az évente többszöri, jellemzően hosszú hétvégés utazások és az egyre kevésbé és  egyre inkább rövidebb időszakokra osztott szabad idő az, amit ezt a jelenséget magyarázza. Szeretünk csütörtök este vagy péntek reggel, maximum 2 órányi autózással megérkezni az adott desztinációba, ott pihenni 2-3 napot és hasonló gyorsan hazajutni vasárnap este. A hazai földrajzi adottságok miatt a szomszéd megye vagy az eggyel távolabbi térség éghajlat szempontjából nem különbözik látványosan saját lakóhelyünktől, de napsütéses órák száma vagy akár a magashegyi környezet bizony komoly döntést befolyásoló tényező lehet.  Szívesen veszünk napfürdőt az Alföld termálvizei mellett a medenceparton, vagy napozunk a Mátrában kora reggel a szálloda teraszán, koccintunk Villányban a lemenő nap fényében egy borospince előtt, akár télen is. Tesszük mindezt annak reményében, hogy pihentető, kényeztető hétvégénk áldásos nyomai látszódjanak rajtunk a szó szoros és átvitt értelmében is.

 

 

Madártávlat - Máthé Kinga állandó rovata II.

Hogyan hatnak a hosszú hétvégék a turisztikai szektor forgalmára?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Madártávlat - Új szakmai sorozat

Szakmai segítség madártávlatból, új nézőpontból Mártonné Máthé Kinga tollából

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Madártávlat- Vakáció

A gyerekek igényei a szállodákban. Mire figyeljünk, ha nyári szünetre érkeznek a kisgyerekes családok szállodánkba?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Visszatért a boltokba a Szilvia, a Crepto és a Nárcisz

Ökologikus, inspiratív, környezetbarát, gazdaságos, termékek júniustól már az Auchan polcain.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Madártávlat - Itt a tavasz, a várt és váratlan vendégek időszaka..

Várt és váratlan vendégek a vendéglátásban- tavasszal felébrendek és útra kelnek a nem kívánt vendégek: rovarok, kártevők, madarak is.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Nagytakarítás után jöhet a bevonat

Alaptakarítás után hogyan tarthatjuk tisztán hosszútávon felületeinket

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Ismét jön a SzÉSzT

Ősszel ismét, már hetedik alkalommal rendezzük meg a Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozót, ahol 3 szekcióban adunk tájékoztatást szakmai újdonságokról, érdekességekről a HoReCa szegmens résztvevőinek.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Madártávlat - Máthé Kinga állandó rovata - I.

Máthé Kinga a szakértő rálátásával madártávlatból mutatja be a turisztikai szektor teljességét, hogy láttassa az egészet amelynek mi, vendégek is részei vagyunk.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Madártávlat- Máthé Kinga állandó rovata

Máthé Kinga a szakértő rálátásával madártávlatból mutatja be a turisztikai szektor teljességét, hogy láttassa az egészet amelynek mi, vendégek is részei vagyunk.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk