Így ne takarítsunk! - Kárt okozó hibák a takarítás során

Takarítsunk meg takarítással sorozatunkban hétről hétre tippeket és trükköket osztottunk meg a szakértő takarításról. Most azzal foglalkozunk – kollégáink gyakorlati tapasztalatai alapján – mit  NE tegyünk, ha takarítunk.

A tisztítás feladata, hogy a szennyeződéseket a felület károsítása nélkül távolítsuk el. Számos esetben a gyakorlatban ez nem sikerül. A probléma oka, hogy a takarítást végző személyek nem ismerik a felület sajátosságait, a megfelelő technikákat, vagy nem megfelelő eszközökkel dolgoznak.

Ha kiömlik a vörösbor, sokan szaladnának azonnal a felmosóért. Így aztán a 10 cm-es foltból egy mozdulattal spagetti mop segítségével egy 1 méteres eltávolíthatatlan maszatot varázsolnának. 

De ne okoljuk csak a takarítókat! Ha a személyzet teljesítményét a vállalási szerződésben nem a tisztaságban, hanem a meghatározott óraszámban mérik, ha a munkájukat a lehető „legköltségkímélőbb” módon, olcsó, - sok esetben háztartási - eszközökkel és szerekkel végzik, akkor nem várhatunk megfelelő eredményt. Legfeljebb csak a pillanatnyi tisztaság látszatát sikerül elérniük. Leggyakrabban a nem professzionális egyvödrös technológiát, spagetti mopot és bármilyen általános - enyhén lúgos kémhatású - tisztítószert használva vizes felmosással próbálnak tisztaságot varázsolni mindenhol, függetlenül a burkolattól és a kosz minőségétől. A szert csak a vizesblokkokban cserélik le akármilyen, erősen savas vízkőoldóra, függetlenül attól, hogy milyen a felület vagy akár a vízkeménység.

Már a felmosás előtt megbuktunk tisztaságból, ha nincs egy jól telepített szennyfogó rendszerünk, mellyel a szennyeződés 80 %-ának bejutását meg tudnánk akadályozni. Szennyfogó szőnyeg segítségével minimálisra csökkenthető a felületre tapadó sáros szennyeződés és por bejutása az épületbe. Mennyivel könnyebb helyeztünk lenne!

Ám napjainkban Magyarországon sem az ipari, sem a közintézmények bejáratában nem jellemző a megfelelő szennyfogó szőnyegek használata. Pedig egyszeri nagyobb telepítési költséggel az évek folyamán sokkal többet spórolhatnánk a fel nem használt víz és tisztítószer mennyiségén, a munkaerő és munkaidő költségén.

Sokan azt gondolják, megtakarítást érnek el, ha egyszerű, olcsó, otthon megszokott eszközöket használnak professzionális környezetben is. Valójában nem. A hosszabb távú költségei a professzionális takarításban használt eszközöknek sokkal alacsonyabbak. A háztartási körülményekre készült eszközöket sűrűbben kell cserélni, elhasználódnak, eltörnek, nem tisztítanak megfelelően. A profi eszközök évekig használhatók, kevésbé kopnak, alacsonyabb a meghibásodási arányuk, jobban lehet dolgozni velük.

Folytatjuk!

A Hogyan takarítsunk sorozatunk következő részében az általános nedves felmosás gyenge pontjait, és a helyette, vagy megelőzésképpen alkalmazandó megoldásokat vesszük számba.

Takarítási problémáinak orvoslására szakértő kollégáink megbízható és hatékony megoldásokat adhatnak.  Keresse őket a szakerto@assist-trend.hu e-mail címen.

SzÉSzT- Előtérben az új generációk

Az új generációs megoldások és az új generációk kerültek előtérbe az idén, a hetedik alkalommal megrendezett Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozón.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Veszélyes anyagok a kozmetikumokban

Mire figyeljünk kozmetikumaink választásakor

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Maximális csillogás báli szezonra! - padozatápolási akció

Ha a rendezvények, bálok, karácsony időszakára csillogó márvány, mészkő, terrakotta felületeket szeretne, olvasson tovább

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Madártávlat - Trendek és következmények a turizmus digitalizációja kapcsán

Szobapincér-robot és chatbot az ügyfélszolgálaton, eltűnő szakmák - tanulékony szoftverek, mikor és milyen mélységben válik vajon a turisztikai szektor is robotizálttá

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Keresse szakértőinket a Facebookon is!

Októbertől szakértői Facebook-oldalakat indít az Assist-Trend, melyben szakértő kollégái osztják meg tapasztalataikat, adnak szaktanácsot hetente különböző témákban.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk