Csúcsra jár a turisztikai szektor

A kiemelkedő júliusi forgalom után augusztusban kicsit tovább emelkedett a vendégéjszakák száma, így minden idők legjobb nyári szezonját zárta a turisztikai szektor a KSH legfrissebb adatai szerint. Külföldi vendégek augusztusban valamivel kevesebb, a belföldiek azonban 5,7 százalékkal több éjszakát töltöttek el a tavalyinál. Az első nyolc hónapban a szálláshelyek bevételei 9,2 százalékkal emelkedtek, ami megegyezik az Assist-Trend HoReCa szektorban mért forgalomnövekedésével.

Augusztusban 4547 vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken, ami újabb rekord: egyetlen hónapban soha ennyien nem szálltak még meg Magyarországon. Az első nyolc hónapban már több mint 22 ezer éjszakát töltöttek el a vendégek a szállodákban, panziókban vagy kempingekben – ez a 2011 előtti időszak éves forgalmának felel meg. Miután a tapasztalatok szerint a vendégéjszakákban mért forgalom további mintegy 30 százaléka várható szeptember és december között országos szinten, így szinte biztos, hogy az idén a vendégéjszakák száma átlépi majd a 30 ezres álomhatárt. 

A szektor számára azonban rosszabb hírt jelent, hogy a növekedés üteme lanyhul. A tavalyi 7,7, vagy a 2016-ban mért 6,7 százalékos bővülés nem lesz elérhető az idén – az új rekordot 4-5 százalékos növekedési ütem mellett állítja fel az iparág. Kedvező ugyanakkor, hogy a bevételek növekedésének üteme megmaradt a 10 százalékos sávban. A KSH adatai szerint január-augusztusban 9,2 százalékkal növekedtek a szálláshelyek bevételei (elérték a 340 milliárd forintot) – leginkább a vendéglátásból származó összegek közel 30 százalékos bővülésének köszönhetően. Az ütem ugyanakkor szintén az elmúlt évi alatt van – tavaly még az árbevétel kétszámjegyű emelkedését regisztrálta a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH adatai szerint egyébként augusztusban a külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, és megközelítette a 740 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma ugyanakkor 0,2 százalékkal csökkent az előző évi magas bázishoz képest, de így is meghaladta a 2 milliót. A vendégéjszakák száma a szállodákban, panziókban és a közösségi szálláshelyeken emelkedett, az üdülőházakban és a kempingekben visszaesett. Minden második vendégéjszakát a Budapest–Közép-Dunavidék régióban töltötték a külföldiek, 3,4 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

Augusztusban a belföldi vendégek száma 5,6 százalékkal bővült, és meghaladta a 870 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 5,7 százalékkal nőtt, megközelítette a 2,5 milliót. A vendégéjszakák száma mindegyik szállástípusban és a Tisza-tó kivételével mindegyik turisztikai régióban emelkedett. A legnépszerűbb régióban, a Balatonnál, 0,8 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek.

A szállodák szobakihasználtsága 2,0 százalékponttal 75,8 százalékra nőtt.

 

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk