Hogyan takarítsunk a HK területen - egyszerű szakmai tippek és trükkök

 

Milyen tipikus hibákat követünk el a szobák takarítása során és hogyan lehet ezeket kiküszöbölni, időt és energiát megtakarítani úgy, hogy közben hatékonyan végezzük a munkánkat és az eredmény a napi tisztaság legyen? Erről írunk mostani, hogyan takarítsunk sorozatunkban.

A szobaasszonyok sok esetben kívülről fújják, hogy a kéket az ablakra.. de ha megkérdezzük, milyen szennyeződésekre milyen szert használnak, arra nem feltétlenül tudják a választ. Biztosan van olyan közülük, aki már használt savas ablaktisztítót ujjlenyomat eltávolítására sikertelenül, vagy fertőtlenítőt vízkőoldásra a mosdóban. Előfordul manapság is, hogy időt és energiát próbálunk spórolni a tisztítószerek összeöntésével a fokozott tisztító hatás elérése érdekében, vagy nem professzionális eszközöket használunk és ha mégis, akkor rosszul, nem ismerve jól a technológiát.  

Néhány praktikus tanács, amellyel számos hiba elkerülhető takarítás során

  • Ismerjük a takarítószereket! Sok esetben hiába takarítunk,  nem érünk célt, mert a nem megfelelő kémhatású szert használjuk. Fontos, hogy tudjuk, milyen szennyeződéssel állunk szemben: savval a szervetlen „kő” típusú - vízkő, húgykő - szennyeződéseket, lúggal a zsíros, olajos szennyeződéseket távolíthatjuk el.  A fertőtlenítőszer elsősorban a tiszta felület fertőtlenítésére, nem pedig tisztításra való: segítségével a szerves, vagyis élő organizmusokat – baktériumokat, gombákat, vírusokat - távolíthatjuk el.

  • Keverni soha, semmit, semmivel! A leggyakoribb munkahelyi balesetek egyike sajnos akkor következik be, amikor savas tisztítószert  kever a kollégánk lúggal, hogy időt spóroljon és „jobban” takarítson. Ilyenkor kémiai reakció jön létre mely jobb esetben csak egészségre káros gázok képződésével jár, de járhatunk rosszabbul is.

  • Tervezzünk mindig előre! A hatékony munkavégzéshez célszerű mindent átgondoltan összekészíteni a szobaasszonyi kocsira, ne kelljen ingázni a raktár és a szoba között. Időt és energiát takarítunk meg az átgondolt, megtervezett bekészítéssel.

  • Használjunk professzionális eszközöket! A professzionális eszközök nagy igénybevételre, hosszú távra, minőségi alapanyagokból készülnek. Láthatóan nagy különbség van például a  professzionális takarításban egyre inkább elterjedt mikroszálas kendő és a normál textil tulajdonságai között.  A mikroszálas törlőkendőnek nem csak az élettartama hosszabb mint  a normál textileké de nem szöszölődik és szépen, csíkmentesen takaríthatunk vele.  Szárazon „pormágnesként” viselkedik, nyirkosan mindennemű szennyeződést magában tart, minden piszkot összegyűjthetünk.

  • Színkódoljunk! De ne csak törlőkendőt, hanem más eszközöket is! A kendők, színkódolásával megelőzhetjük a vegyszerek keveredését a rongyban, ill. a szennyeződések, kórokozók átvitelét és terjedését más felületeken. Általánosságban elmondható hogy a következő színeket a következő felületekre használjuk: kék - üveg, tükör, fényes felületek, sárga – szaniter, csempe, piros – WC és pissoir, zöld – fa bútorok. Eszközök színkódolásával és adott területen, helyiségben való kizárólagos használatáva l- pl. konyha - elkerülhető, hogy szennyeződést juttassunk át más helyiségbe.

  • Ne takarítsunk mindent nedvesen! Nem minden szezonban és nem minden felületre szükséges a nedves takarítás. Márványra, mészkőre, parkettára, karcolódó sérülékeny felületekre kimondottan káros hatással van! Ezekre a felületekre száraz takarítást és speciális akril szárazoló mopot ajánlunk. Az akril mop előnye, hogy súrlódás hatására statikussá elektromossággal feltöltődik és összegyűjti, a szálak közt megtartja a por szennyeződést. Lépcsőházak napi portalanítására kiváló, könnyű megoldás. Száraz évszakban a lobbit is elegendő vele takarítani. Amikor pedig kiloccsan, kifröccsen valami, csak itassuk fel azt a kis területet papírtörlővel, fújjuk le ablaktisztítóval.. Nem kell nagy, nedves pacát kerülgetni a vendégeknek addig, amíg felszárad a felmosott  szétmaszatolt folt.

  • Használjuk jól a felmosó kocsit! Ha mégis felmosunk és professzionális kétvödrös kocsink van, érdemes átgondolnunk az eszköz helyes használatát. Sokan még manapság sem tudják, mikor hova kell öblíteni és melyik vödörbe csurogjon a piszkos víz, így nem is lesz tiszta felület a felmosás nyomán. A kétvödrös rendszer titka, hogy  az egyik vödörben a mindig tiszta tisztítószeres oldat található,  ahova csak mártunk de nem csavarunk, a másikban pedig a szennyezett víz. A csavarót mindig a szennyezett vizes vödör fölé helyezzük, a kicsavart víznek ide kell folynia. A pontos folyamat leírását a mellékelt linken érheti el.

  • Takarítsunk okosan szanitert!  Érdemes a szaniterek takarítását  langyos vizes öblítéssel kezdeni. A felületeken nagyon sok kemikália lehet (hajlakk, fogkrém, kozmetikumok, stb.), melyek nagy része egy öblítéssel könnyen eltávolítható, így tisztítószert takaríthatunk meg és megakadályozhatjuk a szennyeződés és a tisztítószer reakcióját, kiküszöbölhetjük a takarítás végén is gondot okozó maszatos foltmaradványokat.

  • Figyeljünk a kritikus felületekre! A WC tisztítása kritikus a fürdőszobák takarítása során. A klóros fertőtlenítőszer nem alkalmas a toalett tisztítására mert lúgos kémhatású, nem oldja a víz- és húgykövet, a folyékony szanitertisztító pedig egy pillanat alatt lefolyik a fajanszba úgy, hogy  nem fejti ki a felületen a hatását. Ajánlott speciális, a felületen maradó WC gélt vagy WC olajat használni. Érdemes a takarítás megkezdésekor a WC belső felületét megdörzsölni a WC kefe segítségével, hogy a szer minden helyre eljusson és a felületen maradjon,  legyen ideje ott kifejteni a tisztító hatást. Sorozatunkban tippeket és trükköket osztunk meg, hibákat tárunk fel. Ha bármiylen kérdése van a takarítás terén, mely megoldásánál problémába ütközött, kérdezzen szakértő kollégánktól a szakerto@assist-trend.hu e mail címen.

Egészségünk védelme: tényszerűen a koronavírusról - a WHO ajánlásával

Rövid össszefoglaló a koronavírusról a WHO tájékoztatása alapján.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Kik a flexatáriánusok? - Madártávlat

Megoldandó feladatunk a generációs együttélés, a klímaváltozás és a ránk erősödő társadalmi különbségek hatásai a mindennapokra. Ezzel is foglalkozunk Madártávlat rovatunkban.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk