Ha már nem elég a napi takarítás - Alaptakarítsunk!

A napi takarítás nem minden esetben elegendő vagy megfelelő arra, hogy a felületeinket hosszú távon patyolattisztán tarthassuk. Időnként szükséges alaptisztítást - köznapi nevén nagytakarítást - végezni. Miért is nem elég  a napi takarítás és milyen esetekben van szükség nagytakarításra?

Számos eseten használunk különböző bevonatokat a felületek felszínének védelmére. Alaptakarítás szükséges minden esetben akkor, ha egy régebben felhordott és már elkopott bevonatot szeretnénk megújítani.

Ha szállodánkban sok a vendég, előfordulhat, hogy hiába takarítunk naponta rendszeresen, a járó és egyéb felületek így is elpiszkolódnak.

Számos szálloda küzd padlószőnyegének tisztántartásával nap mint nap.  Ha a folyosón hangtalan padlószőnyeg van, naponta porszívózzuk, de a makacs, szálak közé rakódott tapadó, maradandó foltot okozó szennyeződéseket nem tudjuk eltávolítani.

Ha nagy forgalmú wellness részlegünkön ásványi anyagokban gazdag a víz és emellett vendégeink még zsíros naptejeket is használnak, nagyon rövid idő alatt a medence szélén, körülötte a csúszásgátolt felület elpiszkolódik, napi tisztítószerekkel hasztalan takarítjuk.

Ha üzemi konyhánkban sok étel készül, folyamatos az üzem, bármennyire is megfelelünk a napi higiéniának, a sarkokban, az elszívó környékén, rejtett zugokban elharapóznak a zsíros foltok.

Alaptisztítás szükséges felújításkor vagy új épület átadása előtt is, ha a felületre a festésből, vakolásból származó mészmaradványok tapadnak.

Nem megfelelő koncentrációban, nem megfelelő felületen, nem megfelelő tisztítószerekkel végzett napi takarítás is okozhat szennyeződést vagy akár tartós károsodást is felületeinkben. Az ajánlottnál magasabb koncentrációban használt tisztítószerek tisztítás helyett lerakódhatnak a felületen, alacsonyabb koncentrációban, vagy nem megfelelő szert használva nem tisztítják vagy tisztítás helyett károsítják felületeinket. A nem megfelelő tisztítóhatás orvosolható alaptisztítással, a tartós károsodást nehezebb helyrehozni, itt már nem elég egy alaptakarítás, a padló vagy felület anyagának ismeretében – ha egyáltalán lehetséges - helyreállító padozatápolási szolgáltatásra lesz szükségünk.

Előfordulhat, hogy szakszerű napi takarítás mellett is lerakódás képződik a felületeken, például ha magas keménységi fokú a vizünk, a vízkő a felületre szárad.

Milyen módszereket és milyen szereket használhatunk alaptakarítás során?

Alaptakarítás első lépése mindig a felület felmérése, anyagának beazonosítása. A pontos minőség ismeretében tudjuk csak meghatározni, hogy milyen szert használhatunk a felületen.  Érzékeny márvány és mészkő esetén soha nem használhatunk erősen savas és erősen lúgos szereket. Linóleum felület tisztításakor is fontos a megfelelő, a linóleumot nem károsító alaptisztító szer választása.

A felület beazonosítása után szükség van a szennyeződés fajtájának beazonosítására. A fentiek ismeretében tudjuk kiválasztani a felület tisztítására alkalmas eszközt és tisztítószert.  A szennyeződéstől függően szükségünk lesz – vízkő és mészlerakódások esetén -  erősen savas, vagy – zsíros, olajos, szerves szennyeződések esetén -  erősen lúgos alaptisztító szerekre és különböző gépekre eszközökre: alapesetben egytárcsás súrolóra és vízszívóra.

Alaptakarítás előtt célszerű egy kisebb, legalább 1 nm-es felületen próbatakarítást végezni annak megállapítására, hogy az általunk választott szer az általunk meghatározott koncentrációban valóban képes-e számunkra megfelelő, optimális eredményt nyújtani.

Savaknak, lúgoknak ellenálló gránit padló esetében használható erősen lúgos (Sutter Straik NR, Sutter Terso, Sutter Alkadet) alaptisztító szer, míg a kényes mészkő és egyéb kalciumszármazékok esetében csak enyhe kémhatású lúgos szer alkalmazható (Sutter Terso híg oldat, Trend Quality alkoholos általános  tisztítószer)  a felület károsítása nélkül.

Bizonyos érzékeny, szerves anyagokat tartalmazó melegburkolatok esetén -  mint pl. a linóleum -  nem használható sem erősen lúgos tisztítószer, sem oldószer alaptisztításhoz. A linóleum  cégünk termékkínálatából kifejezetten a linóleum alaptisztítására kifejlesztett Sutter Linostripp alaptisztító szerrel takarítható. 

Új, még nem használt burkolatok esetén érdemes savas alaptakarítást végezni és így eltávolítani az építkezés során lerakódott fuga-  és cementfátyolt.

Olyan helyeken, ahol üzemszerű működés során nagy mennyiségű vízkőkiválás figyelhető meg - wellness területek, zuhanyzó, - minden esetben szükséges savas alaptisztítást alkalmazni, a szennyeződés fajtája szerint kiegészítve esetlegesen lúgos tisztítással. A két tisztítási folyamat közt minden esetben tiszta vizes öblítés szükséges!

Wellness területek vízkőlerakódása nem tiszta szervetlen anyag, tartalmaz olyan szerves komponenseket, amelyeket csak lúgos szerekkel tudunk eltávolítani. Itt eredményesen használhatjuk a Sutter Decalc vízkőoldót, mely egy lépésben oldja mindkét szennyező ágenst.

Alaptakarítást soha ne végezzen felelőtlenül, szakértelem nélkül. A megfelelő tisztaság a felületek épségének érdekében a feladathoz szükséges behatóan ismerni mind a felületek, mind az alkalmazott szerek sajátosságait és a felületkezelési eljárásokat is. Az alaptakarítást bízza mindig szakértőre!

Takarítással, tisztítással kapcsolatos kérdéseivel keresse szakértő kollégánkat a szakerto@assist-trend.hu e-mail címen. 

Takarítsunk meg takarítással című sorozatunkban rendszeresen osztunk meg tippeket és trükköket azért, hogy megmutassuk, hogyan lehet kevesebb energiával és környezetkímélő módon takarítani. 

 

 

Takarítsunk meg a takarítással - Nem mindegy, hogyan koncentrálunk

Mi az a koncentráció és miért jó nekünk, ha ismerjük a fogalmat és tudjuk a gyakorlatban használni

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Madártávlat- Vakáció

A gyerekek igényei a szállodákban. Mire figyeljünk, ha nyári szünetre érkeznek a kisgyerekes családok szállodánkba?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Crepto: több, mint elérhető

Dobozos környezetbarát Inspiratív termékek a Magyar Piszke Papír kínálatában

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! - Hol takarítsunk? - 2

A szennyeződés az épületen belül

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - a szőnyegválasztás titkai

Milyen tulajdonságai vannak a különböző szőnyegeknek és hogyan válasszuk őket, hogy ne csak a takarítására, hanem a szépségére és kényelmére is fókuszálhassunk.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Legyünk rugalmasak!

A legismertebb rugalmas padlók tulajdonságai

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg milliókat a takarítással!

Ha tavasz, akkor nagytakarítás – Okostakarítással már egy kisebb szállodában vagy irodaházban is milliókat spórolhatunk meg.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Egyszer használatos zöld megoldások a cateringben

A Duni a környezettudatosságot előtérbe helyezve már évek óta fejleszti környezetbarát megoldásait az egyszer használatos eldobható edények piacán.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Berobbant az automatizálás az ipari higiéniába

Interjú Michail Yachevvel a CM2W ügyvezetőjével és társalapítójával

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! - Ej mi a kő!

Hogyan takarítsunk különböző felületeket című sorozatunk természetes kövekről szóló első része a legismertebb természetes kőfelületekről, a márványról, mészkőről és gránitról szól.

 
Ballabás Judit -

Ballabás Judit

Takarítsunk meg a takarítással!- Hol takarítsunk?

Az okos takarítás a jó kérdésekkel kezdődik, vagyis annak megfelelő és alapos megvizsgálásával, hol és mit takarítunk – csak ez után határozhatjuk meg, hogy milyen módszerrel.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Konyhatakarítás

A konyha takarítási folyamatának részletes leírása

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Így spóroljon naponta!

Takarítsunk meg takarítással sorozatunkban havonta osztunk meg tippeket és trükköket azért, hogy megmutassuk, hogyan lehet kevesebb energiával és környezetkímélő módon takarítani.Sorozatunk mostani részében a napi takarításról olvashatnak.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - Mivel takarítsunk?

A tisztítás alapja, avagy hogyan hat a kémhatás?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással - A felületek törődést igényelnek

Fából készült melegburkolatok fajtái és helyes tisztításuk módja

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Takarítsunk meg a takarítással! – Ideje másképp gondolni a betonra!

kőfelületek tisztítása- agglomerátumok, természetes anyagok keverékéből álló padlóburkolatok

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk