A forradalmi mikroszál - Tisztítás takarítószer nélkül

 

Találhatunk-e környezetkímélőbb módot a takarításra, mint ha tisztítószer nélkül takarítunk? Aligha. Lehetséges-e egyáltalán víz és tisztítószer nélkül hatékonyan, a lehető legtöbb szennyeződést eltávolítva takarítani? Sok esetben igen. Megfelelő helyen, a megfelelő szennyeződést,  a megfelelő eszközökkel. Takarítsunk meg takarítással! sorozatunkban  hétről hétre tippeket és trükköket osztunk meg  annak érdekében, hogy segítsünk a különböző felületeknek megfelelő, hatékony és környezetbarát tisztítási módszerek kiválasztásában,  valamint elsajátításában. 

Észak-Európa – Skandinávia – híres a környezetkímélő megoldásairól, így nem lepődik meg senki, ha megtudja: ott a lehető legkisebb vízfelhasználású takarítási módokat alkalmazzák. Előszeretettel takarítanak víz és tisztítószer nélkül -  a módszert száraz takarításnak nevezzük. Bár a fogalom talán idegen, a módszerrel mindenki találkozott már, hiszen a száraz takarítás része a söprés, vagy a porszívózás is.

Korunk új, a gépi eszközök eredményeivel vetélkedő hatékonyságú technológiája a mikroszálas textilekkel történő száraz takarítás. A felületek legnagyobb ellensége ugyanis a finom por, melynek takarítására a legmegfelelőbb eszköz a mikroszál. Mikroszálas textilekkel, a száraz takarítás technológiájának pontos betartásával, a szennyeződések 98 %-a –,köztük a kórokozók egy része is , eltávolítható a felületről.

A mikroszálas textilek poliészter, illetve poliamid szálakból készülnek, és saját súlyukhoz viszonyítva hatszor több szennyeződést tudnak megkötni, mint az átlagos textilek. Statikus feltöltődésük miatt, porkavarás nélkül gyűjtik össze a port, porcicákat, hajszálakat és egyéb könnyű szennyeződéseket.

A mikroszálas textilek legfontosabb jellemzője az ún. dtex érték, amit a szálak súlyából és hosszából számítanak. Mikroszálaknak nevezik általában azokat a mesterséges szálas anyagokat, amelyek szálfinomsága nem haladja meg az 1 dtex-et. Ez azt jelenti, hogy minden egyes mikroszál 100-120-szor vékonyabb az emberi hajnál. A 10 ezer méter hosszú mikroszál tömege pedig nem nagyobb 1 grammnál. Tehát minél kisebb a súly és a szál hosszából adódó dtex érték, annál finomabb, hatékonyabb anyaggal van dolgunk.

A mikroszálak különleges tulajdonsága szerkezetüknek köszönhető. A gyártása során a szálakon hornyok és ékek keletkeznek, ezáltal lényegesen megnő a felületük. Az egyenetlen felületnek és a finom szálaknak köszönhetően a mikroszálak sokkal jobban eltávolítják a szennyeződést a különböző felületekről, mint a hagyományos szálak. A kapilláris erő ugyanis aktiválja, ezáltal bezárja a letörölt szennyeződéseket a kendőbe. A szennyeződések mélyen a kendőben maradnak, így folyamatosan takaríthatunk anélkül, hogy a már felszívott kosz újra az éppen tisztított felületre kerülne.

A mikroszálas textilek további előnyei, hogy nem szöszölnek, a tisztítás mellett polírozzák és antisztatizálják a felületet, mely így fényesebb lesz, és lassabban porosodik be újra, ráadásul a jó minőségű mikroszálas textilek hosszú élettartamúak és sokszor moshatóak.

Hol takaríthatunk mikroszállal tisztítószer és víz nélkül?

A mikroszálas moppal történő száraz takarítást elsősorban nem strukturált,  pórusok nélküli sima felületek takarítására alkalmazhatjuk hatékonyan, akkor, ha a felületen nincsen letapadt -sáros, zsíros, vízköves -  szennyeződés. Letapadt szennyeződés esetén nem kerülhetjük el annak oldószeres tisztítását.

Milyen felületek tisztítására használhatjuk a mikroszálas eszközöket?

  - Jó minőségű linóleumok, PVC burkolatok, magas fényű márvány és gránit

    valamint üveg felületek rendszeres takarítására

  - Kezeletlen fa felületekre

  - Laminált padlóburkolatok egy részére ha azok a nedves tisztítástól megrongálódhatnak. 
 

Ne használjuk fertőző, baktérium táptalajainak alkalmas, letapadt szennyeződéseket tartalmazó területeken, mint a vécék vagy fürdőszobák rendszeres takarítására!

Hogyan kell szárazon padlót takarítani?

A száraz takarítást elvégezhetjük lapos mikroszálas moppal, nagyobb területek tisztítása esetén pedig, direkt az erre a célra kifejlesztett ollós, szárazoló mopvázra rögzített szárazoló mikroszálas moppal. A mop tisztítószer nélkül is hatásosan zárja magába a szennyeződések 98 %-át, antisztatizálja és fényezi is a felületet. A lapos, szárazoló mopot a felmosással azonos technikával  használjuk a tisztítandó felületen.

A megfelelő hatásfokú szárazoláshoz be kell tartanunk néhány szabályt!

 - A száraz takarítás előtt a mikroszálas mopot mindig mossuk ki körülbelül 60 fokon, de soha ne használjunk a mosásukhoz öblítőt! A magas hőfokú mosás ugyanis kinyitja a mikroszál szerkezetét, az öblítő viszont csökkenti a mikroszálak felszínét.

 - Száraz takarításkor figyelnünk kell arra is, hogy a mikroszálas mop szennyfelvevő képessége véges. A mop elpiszkolódásakor cseréljük ki tisztára vagy porszívózzuk ki, hogy megakadályozzuk a felület újraszennyezését és biztosíthassuk a tisztítás megfelelő hatásfokát!

 - Száraz takarítás során a mop felületére fújva alkalmazhatunk antisztatizáló szereket is – (példáu: Sutter Spolvero Mop) melyek a felület antisztatikusságát növelik, így csökkentik a gyors újraszennyeződés esélyét.

Összességében a megfelelő helyen, megfelelő módon alkalmazott száraz takarítással kímélhetjük a környezetünket. Hiszen egységnyi idő alatt nagyobb padlófelületet nagyobb hatékonysággal tisztíthatunk meg, gazdaságosan, tisztítószer és víz felhasználása nélkül, mint nedves tisztítószeres felmosás alkalmazásával. 

Száraz takarítással kapcsolatos kérdéseivel keresse szakértőinket a szakerto@assist-trend.hu e-mai címen.

 

 

 

Hogyan teremtsünk meghitt hangulatot?

Gyertyák és Led lámpák a megfelelő hangulat kialakításáért

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Madártávlat - Máthé Kinga állandó rovata II.

Hogyan hatnak a hosszú hétvégék a turisztikai szektor forgalmára?

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Érintésmentes takarítás - maximális higiénia

Impregnált mop technológia, avagy hogyan lehet víz és tisztítószer spóroló módon gazdaságosan, költségkímélően a keresztszennyeződések elkerülésével hatékonyan takarítani.

 
Assist-Trend Kft. -

Assist-Trend Kft.

Tavaszi megújulás akció

Tavaszi megújulás akció- tiszta szőnyeg és kárpit felületek

 
Ballabás Judit -

Ballabás Judit

hirlevel

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Küldje el e-mail címét így mindig időben
tájékozódhat a legfrissebb akcióinkról.

 

Írjon nekünk